Wij zijn al voorbereid maar bent u dat ook op het vinden van een jonge vogels, die er vaak uitzien of dat ze nog niet voorbereid zijn om het nest te verlaten. In de maanden mei tot juli wordt de dierenambulance namelijk overspoeld met meldingen over jonge vogels die uit het nest gevallen zijn. Wat kunt zelf doen met een gevonden jong vogeltje we proberen u hierbij een aantal tips geven als antwoord op uw vragen.

Allereerst waarom vallen jonge vogels uit hun nest?
Het is normaal dat jonge vogels hun nest verlaten gewoon omdat ze niet meer passen in het nest. Natuurlijk kunnen ze niet direct vliegen en zijn ze al zelfstandig. Dit wordt hun door de ouders geleerd die echt wel in de omgeving van hun jongen blijven en ze nog voeren en leren de jongen om zelfstandig te worden.

In 90% van de gevallen helpt u het jong het allerbeste door deze met rust te laten en u niet ongerust te maken zelfs als u de oudervogels niet ziet echter ze zijn wel in de buurt. Ze zoeken voedsel voor hun jongen maar kunnen zich ook verstoppen omdat u in de buurt bent. De aanwezigheid van mensen in de buurt van jonge vogels geeft alleen maar stress waardoor het overleven van het jong alleen maar moeilijker maakt. Wij snappen heel goed dat dat dit niet de oplossing is die u zoekt maar misschien kunnen we u verder op weg helpen!

 

Kan ik een jonge vogel terugzetten in het nest indien de vogel nog kaal en alleen wat donsveertjes heeft?
De ouders zijn geen zoogdieren en ruiken het luchtje van u niet. Dus het is niet erg als er een luchtje aanzit want de ouders zullen het jong gewoon verzorgen. Het jong terug kunt u alleen terugzetten indien het er sterk en gezond uit ziet en als u zeker weet uit welk nest de jonge vogel komt en  de ouders nog bij het nest komen. Let op indien de jonge vogel een verzwakte indruk maakt dan hebben de oudervogels waarschijnlijk de jonge vogel uit het nest geduwd omdat zij aanvoelen dat er is mis is of dat de jonge vogel stervende is. Dus let erop dat de jonge vogel er sterk en gezond uit ziet want de oudervogels zullen de verzwakte vogel weer net zo hard uit het nest duwen.

Heeft de jonge vogel veren maar kan nog niet vliegen laat de vogel met rust zoals boven uitgelegd.

Klik om een afbeelding te selecteren uit de multimedia database

 

Drukke wegen, roofdieren in de buurt
Als een jonge vogel veren heeft en er gevaar dreigt zoals bijvoorbeeld langs een drukke weg zit of er lopen katten in de buurt. Dan kunt u het jong op een veilig plek zoals bosjes of een tak of wat verder de berm in maar let wel op dat u het jong niet te ver verplaatst want de jonge vogel moet wel op gehoorafstand blijven want anders kunnen de oudervogels hun jong niet vinden. Heeft u zelf een kat of uw buren hebben een kat? Houd en hem dan een paar dagen binnen en vraag uw buren om hetzelfde te doen na een paar dagen is de jonge vogel niet al te kwetsbaar meer en kunnen dan al vliegen.

Wat als de jonge vogel gewond is?
Als een jonge vogel er verzwakt of gewond is kunt u de dierenambulance overdag bellen 0900-4035009. Zorg er dan wel voor dat de jonge vogel in een doosje, krat, emmer of mandje zit. Zo zorgt u ervoor dat de jonge vogel veilig is voor katten en andere dieren zoals eksters, kauwen of kraaien. Op deze manier kan de gewonde jonge vogel sneller geholpen worden en rijdt de dierenambulance niet voor niets. 

Kunt u thuis een gewonde of verweesde vogel verzorgen?
Nee, niet doen want dit is niet in het belang van het dier. Om te overleven moeten ze de kunst van de ouders afkijken om zich te redden in de natuur. Een zieke jonge vogel heeft vaak een speciale behandeling nodig die u niet kan bieden.
Een jonge vogel die u verzorgt zal zich nooit meer zelfstandig kunnen redden en tot last van uw medemens kunnen zijn omdat ze om voedsel zullen gaan bedelen of mensen lastig gaan vallen die daar niet van gediend zijn.

Bovendien is het bij de wet verboden en bent u strafbaar als u de jonge vogel in huis houdt.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen
Bij vogels zoals de huiszwaluw, boerenzwaluw en gierzwaluw deze kunnen al goed vliegen als ze uit hun nest komen. Vind u deze op de grond dan is er duidelijk iets mis. Ook jonge uilen klimmen op zeer jonge leeftijd in en rond hun nestboom ziet u dit laat de jonge uil met rust want de ouders van de jonge uil zullen hun jong beschermen en kunnen u lelijk verwonden met hun aanval.