Jong vogeltje gevonden, wat nu?

In het voorjaar wordt de dierenambulance overstelpt met telefoontjes over jonge vogeltjes die uit het nest vallen, Kauwen, merels, mussen, eksters en gaaien kunnen wanneer ze uit het nest komen niet vliegen. In die tijd hippen ze rond op de grond en leren zelf eten te vinden. Ze worden nog wel bijgevoerd door de ouders maar zijn natuurlijk wel kwetsbaar, vooral voor katten.

20130531144435_1_anbi-logo-150x150.png

Zijn de ouders echt weg?

Overtuig jezelf dat een jonge vogel echt zijn ouders kwijt is voordat je hem oppakt. Bekijk de vogel van een afstandje, gedraag je rustig. Stel jezelf verdekt op, zodat de oudervogel je niet als gevaarlijk beschouwt en daarom bij de jonge vogel wegblijft. Wanneer je een kat hebt houdt deze dan binnen.

 

Heeft de vogel hulp nodig?

Als de jonge vogel gewond of suf of door een kat gepakt is, kun je hem voorzichtig onder een doekje vangen en in een doosje doen met voldoende ventilatie. De dierenambulance komt de vogel gratis ophalen en brengt deze naar de gespecialiseerde opvang.

Vogels zonder verenkleed moeten warm gehouden worden. Je kunt een petfles met warm water in een handdoek bij de vogel leggen. De petfles mag niet te warm zijn. Geef de jonge vogel geen water of voer. Wij proberen zo snel mogelijk een jonge vogel zonder verenkleed bij je op te halen.