Myxomatose

Wat is myxomatose bij konijnen?

Myxomatose is een ernstige ziekte die regelmatig voorkomt bij wilde konijnen, maar ook tamme konijnen kunnen myxomatose krijgen. Gelukkig komt myxomatose weinig voor bij gezelschapskonijnen, in vergelijking met bijvoorbeeld wilde konijnen.

Waardoor komt myxomatose?

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, het poxvirus. Dit virus is zeer resistent, dit betekend dat het heel goed kan overleven buiten een dier en in verschillende omstandigheden. Sommige virussen gaan gemakkelijk dood door bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen, warmte of juist kou. Dit virus niet.

Hoe komt een wild of een tam konijn aan myxomatose?

Bij wilde konijnen wordt dit virus vaak door direct contact overgedragen. Het virus kan ook overgedragen worden door bijvoorbeeld muggen en de konijnenvlo. Ook kan het virus bijvoorbeeld aan een doorn van een struik zitten en op die manier je konijn infecteren. De overdracht van myxomatose naar tamme konijnen gebeurt veel door bloedzuigende insecten (vlooien en muggen). Deze insecten zijn vooral in de nazomer en herfst actief, vandaar dat de meeste gevallen van myxomatose bij gezelschapskonijnen zich in die periode voordoen.

Het virus komt het konijn binnen via wondjes in de huid, een stekend insect maakt dit wondje al. Ook een wondje door bijvoorbeeld een doorn kan ervoor zorgen dat myxomatose binnen kan komen.

Wat is de behandeling?

Helaas overlijdt bijna 100 procent van de dieren met een acute myxomatose. De enige mogelijkheid is om met het wilde konijn naar de dierenarts te gaan en is het in het beste belang van het wilde konijn om kiezen voor euthanasie.