Jonge vogels

Ieder voorjaar wordt onze meldkamer van onze dierenambulance  overspoeld door telefoontjes over gevonden jonge vogeltjes. In de meeste gevallen hoeft onze dierenambulance daar niet voor te komen. Het is volstrekt natuurlijk  dat jonge vogels op de grond terecht komen. Als ze groot genoeg zijn, moeten ze leren leven in de natuur. Dat lukt niet vanuit het nest. De oudervogels begeleiden hun kroost vanaf de grond waar ze leren lopen, springen, vliegen en eten zoeken. Zo worden ze volwassen.

Als jonge vogels er sterk en gezond uitzien (ze zijn mollig genoeg en kunnen zich vrij makkelijk voortbewegen) en als je de ouders van jonge vogels in de buurt ziet, hoef je je in eerste instantie geen zorgen te maken. De vogels zijn het beste af als ze gewoon nog worden opgevoed door hun ouders.

Laat een schijnbaar hulpeloos vogeltje dus altijd zitten. Zodra u weg bent, komen de ouders weer tevoorschijn om het jong te voeren. Uw ‘hulp’ kan zelfs schadelijk zijn. Het bezorgt ouders en jongen onnodig veel stress en dat vermindert de kans op overleving. Slechts in sommige gevallen is een helpende hand wél gewenst. Bijvoorbeeld als een jonge vogel midden op het fietspad zit of langs een drukke weg; verplaats hem dan een meter, naar de berm of struikgewas bijvoorbeeld. Probeer uw katten gedurende die paar dagen (hoe ongemakkelijk ook) binnen te houden. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met onze meldkamer 0900 - 4035009

Kandidaten voor een ritje met de Dierenambulance zijn o.a.:

  • Een nest met jonge vogels, dat je op de grond vindt. Bijvoorbeeld na een zware storm of door het kappen van een boom.
  • Achtergebleven pulletjes wanneer de moedereend dood is.
  • Jonge vogeltjes die duidelijk gewond zijn. In dit geval de jonge vogels zo snel mogelijk laten ophalen of zelf wegbrengen naar het vogelasiel! Jonge vogels moeten namelijk van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om het kwartier à half uur eten krijgen. Dus hoe eerder de jonge vogels bij de opvang zijn, hoe groter hun overlevingskans is.
  • Geef de vogels géén eten of drinken. Druppel ook geen water in of langs de snavel, vogels verslikken zich heel gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longontsteking oplopen.

Maar ook warmhouden is heel belangrijk! U kunt een kruikje maken door een leeg waterflesje met warm water te vullen, Doekje erom en klaar is de geimproviseerde kruik!  Maak wat luchtgaten in het deksel van het doosje voor voldoende ventilatie. Zet de doos op een rustige plaats. Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen, ze raken dan in shock en sterven!