Wat kunt u doen

Is er een dier in levensgevaar neem direct contact met onze meldkamer 0900-4035009

 • U treft een gewond of ziek dier aan?

  Probeer het dier veilig te stellen in huis, een schuur, garage, doos, mandje, kratje of afgezette tuin te houden, zodat het niet ontsnappen kan. Indien mogelijk laat het dier liever niet alleen. Een gewond dier zal zich meestal willen te verplaatsen, waardoor het letsel zal kunnen verergeren. Neem contact op met onze meldkamer 0900-4035009


  Als het om een huisdier gaat, kijk dan eerst of het dier een halsband met adreskokertje of met een penning om heeft waar contactgegevens van de eigenaar op staan vermeld. Indien dit het geval is probeer dan zo snel mogelijk de eigenaar te bereiken. Heeft het dier geen halsband met adreskokertje of met een penning om heeft of is de eigenaar niet te bereiken, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze meldkamer 0900-4035009

 • Vogels die verzwakt of ziek zijn

  Treft u een gewonde of verzwakte vogel aan zet deze dan eerst in een doos, emmer met een doek erover heen, kattenmandje, kratje of iets anders wat u voor handen heeft om de vogel in te bewaren deze hulpmiddelen kunt u ook gebruiken indien u de vogel niet wil aanraken. Neem contact op met onze meldkamer 0900-4035009 en onze centralist zal u een aantal vragen stellen over de toestand van de vogel omdat in sommige gevallen een paar uur rust in een afgeschermde ruimte zoals een doos op een donkere plek neerzetten voldoende om de vogel bij zijn positieve te laten komen en zal de vogel voldoende opgeknapt zijn om zijn weg te vervolgen. Bij twijfel halen wij in veel gevallen de vogel op en wordt deze naar de vogelopvang gebracht. Bij zeer grote drukte kan het zijn dat onze centralist u zal vragen of u de vogel zelf naar de vogelopvang kan brengen.

   

   

   

 • Waterschildpadden

  Vindt u een waterschildpad die er gezond uit ziet haal deze dan niet weg van zijn oorspronkelijke plaats in de natuur weg. Betreft het hier een roodwang, zaagrug, geelbuik, of een geelwangschildpad die niets mankeert of gewond is dan halen wij deze dieren niet op. Als je een waterschildpad tegen komt die er op het eerste oog gezond uitziet haal deze dan niet uit de natuur weg.  Als het om een roodwang, geelwang, geelbuik of zaagrugschildpad gaat die niet gewond is halen wij deze niet op. Bij twijfel kunt u contact op met onze meldkamer 0900-4035009

  Klik op deze link voor meer informatie over deze exoten

  Indien de schildpad gewond is wordt deze door ons opgehaald.

   

   

  collage schildpad
 • Jonge vogels

  Allereerst waarom vallen jonge vogels uit hun nest?
  Het is normaal dat jonge vogels hun nest verlaten gewoon omdat ze niet meer passen in het nest. Natuurlijk kunnen ze niet direct vliegen en zijn ze al zelfstandig. Dit wordt hun door de ouders geleerd die echt wel in de omgeving van hun jongen blijven en ze nog voeren en leren de jongen om zelfstandig te worden.

  In 90% van de gevallen helpt u het jong het allerbeste door deze met rust te laten en u niet ongerust te maken zelfs als u de oudervogels niet ziet echter ze zijn wel in de buurt. Ze zoeken voedsel voor hun jongen maar kunnen zich ook verstoppen omdat u in de buurt bent. De aanwezigheid van mensen in de buurt van jonge vogels geeft alleen maar stress waardoor het overleven van het jong alleen maar moeilijker maakt. Wij snappen heel goed dat dat dit niet de oplossing is die u zoekt maar misschien kunnen we u verder op weg helpen!

  Kan ik een jonge vogel terugzetten in het nest indien de vogel nog kaal en alleen wat donsveertjes heeft?
  De ouders zijn geen zoogdieren en ruiken het luchtje van u niet. Dus het is niet erg als er een luchtje aanzit want de ouders zullen het jong gewoon verzorgen. Het jong terug kunt u alleen terugzetten indien het er sterk en gezond uit ziet en als u zeker weet uit welk nest de jonge vogel komt en  de ouders nog bij het nest komen. Let op indien de jonge vogel een verzwakte indruk maakt dan hebben de oudervogels waarschijnlijk de jonge vogel uit het nest geduwd omdat zij aanvoelen dat er is mis is of dat de jonge vogel stervende is. Dus let erop dat de jonge vogel er sterk en gezond uit ziet want de oudervogels zullen de verzwakte vogel weer net zo hard uit het nest duwen.

  Drukke wegen of roofdieren in de buurt
  Als een jonge vogel veren heeft en er gevaar dreigt zoals bijvoorbeeld langs een drukke weg zit of er lopen katten in de buurt. Dan kunt u het jong op een veilig plek zoals bosjes of een tak of wat verder de berm in maar let wel op dat u het jong niet te ver verplaatst want de jonge vogel moet wel op gehoorafstand blijven want anders kunnen de oudervogels hun jong niet vinden. Heeft u zelf een kat of uw buren hebben een kat? Houd en hem dan een paar dagen binnen en vraag uw buren om hetzelfde te doen na een paar dagen is de jonge vogel niet al te kwetsbaar meer en kunnen dan al vliegen.

  Wat als de jonge vogel gewond is?
  Als een jonge vogel er verzwakt of gewond is neem contact op met onze meldkamer 0900-4035009. Zorg er dan wel voor dat de jonge vogel in een doosje, krat, emmer of mandje zit. Zo zorgt u ervoor dat de jonge vogel veilig is voor katten en andere dieren zoals eksters, kauwen of kraaien. Op deze manier kan de gewonde jonge vogel sneller geholpen worden en rijdt de dierenambulance niet voor niets. 

  Neem bij een jonge verzwakte of zieke vogel contact op met onze meldkamer 0900-4035009

   

 • Egels

  Welke egels hebben hulp nodig?

  Treft u een egel aan met onderstaande symptonen dan kunt u overdag contact opnemen
  met onze meldkamer 0900-4035009

  • zichtbaar gewond zijn.
  • overdag buiten lopen, vooral in de winter.
  • door een hond zijn gebeten.
  • die weinig of niet bewegen en zich niet oprollen als ze worden aangeraakt.
  • die snotteren of hoesten.
  • die onder de vliegeneitjes en maden zitten en of heel veel vlooien en/of teken hebben.
  • die stil liggen en slap aan voelen (ze hoeven niet dood te zijn al voelen ze slap aan).
  • egels, die in hun winterslaap zijn gestoord.
  • een nest babyegeltjes zonder moeder. (men moet dit absoluut zeker weten) dat de moeder is overleden

  egel-iso_DEF