Jonge haas gevonden, blijf ervan af!

Is de jonge haas gewond of duidelijk ziek, bel dan de dierenambulance 09004035009

Jonge hazen zijn nestvlieders

Betekenis nestvlieders: dier dat behoort tot een soort die meteen of spoedig na de geboorte het nest kan verlaten en dan al voldoende zelfredzaam is.

istockphoto-1276844603-612x612.jpg

haas_InPixio.jpg

 

Jonge hazen zijn nestvlieders en enkele uren nadat ze geboren zijn, kunnen ze al zelfstandig voortbewegen. De eerste 2 à 3 dagen blijven de jongen in het leger waar ze geboren zijn, jonge haasjes kruipen al na één tot drie dagen van hun geboorteplek weg en verstoppen zich in de vegetatie. Waar het laag tegen de grond gedrukt ligt waardoor ze nauwelijks opvallen. De jongen verspreiden zich zodat elk haasje alleen ligt. Hazen hebben geen holletje om in te schuilen, en de jongen bevinden zich in legers in de buurt. Dat kan tot ruim honderd meter van de plaats van de geboorteplek af zijn.  Op die manier zijn ze roofdieren te slim af. Ook zijn pasgeboren hazen geurloos, zodat roofdieren ze niet kunnen ontdekken. De moederhaas (moerhaas) blijft om veiligheidsredenen veel weg van haar jongen; hierdoor draagt zij haar geur niet over aan haar jongen. Elke avond na zonsondergang komt moeder haas (moer) terug, maakt een laag grommend geluid, en komen de jonge haasjes terug naar de geboorteplek waar ze in een tijdbestek van drie tot vijf minuten gezoogd worden en dan verdwijnt de moerhaas weer. Dit wordt minstens 23 dagen zo gedaan. Na een week beginnen jongen al met het eten van vast voedsel zoals gras en jonge planten en na 4 tot 5 weken gaan ze helemaal over op het vaste voedsel en zijn ze zelfstandig. Jonge hazen groeien snel. Na zo’n honderdvijftig dagen tot 9 maanden zijn de hazen op volwassen gewicht: ongeveer 4 kilogram.

Raak jonge hazen niet aan!

Jonge hazen hebben een uitstekend camouflagekleed en zijn geurloos zodat roofdieren, honden en katten ze niet ruiken. Zodra je een jong haasje aanraakt, breng je jouw geur over op het jonge haasje waardoor het jonge haasje gemakkelijk gevonden zal worden door roofdieren, honden en katten.

Moerhaas zal proberen jouw geur te verwijderen door de het jonge haasje te likken maar ze zal het jonge haasje niet verstoten.

Aangezien de hazen verspreid liggen en soms voor mensen volledig zichtbaar zijn, wordt nogal eens gedacht dat het zielig is, dat de jongen gedumpt zijn of in een gevaarlijke situatie verkeren. Geschat wordt dat 80% van de naar opvangen gebrachte jonge hazen door onwetendheid zijn meegenomen en dus eigenlijk niet in nood hebben verkeerd. Jonge hazen in opvangcentra worden met veel moeite gezoogd. De stress die jongen oplopen en het feit dat de melk die ze drinken geen echte moedermelk is, wat kan zorgen voor darminfecties, zorgen ervoor dat jonge hazen hun ‘redding’ vaak niet overleven.

istockphoto-1288493659-612x612